Semínek na klíčení existují různé druhy – obilniny, luštěniny, olejnatá semena a mnohé další

Když se řekne luštěniny, mnozí z nás si představí něco nechutného, co by měli sníst jen z povinnosti, protože je to údajně zdravé. Mohou za to také děsivé představy při vzpomínkách na vařenou hnědou čočku zahuštěnou jíškou, politou smaženou cibulkou a s přílohou ve formě osmaženého párku a nakládané okurky.  Takovéto „dobrůtky“ se docela běžně podávaly dětem ve školních jídelnách za socialismu a bohužel tato tradice přetrvala leckde až do současné doby. Někomu vařená čočka nakyselo chuťově vyhovuje, ovšem doslova pohromou je kombinace proteinové bomby rostlinné s proteinovou bombou živočišnou – párkem a s uvařeným vejcem natvrdo. Výsledkem je velmi obtížně stravitelné jídlo s mnoha odpadními látkami.

oves

Rozhodně přínosnější a také chutnější alternativou konzumace luštěnin je jejich klíčení https://www.nakliceno.cz/seminka-na-kliceni/ a podávání v zeleninových salátech, nebo samostatně jako příloha k obilovinám, např. k rýži či těstovinám. Nikdy však nekombinujte luštěniny ani s masem, ani s vejci a mléčnými výrobky. Potvrdí vám to každý, kdo se alespoň rámcově zabývá zdravou výživou.

semínka

Klíčení v naklíčovacích miskách, anebo postaru

Klíčení luštěnin můžete provést dvěma způsoby. Buď si pořídíte naklíčovací misky, anebo tak, jak to dělávaly již naše babičky. Základem jsou semena určená ke konzumaci (nikoliv na osev – ta bývají chemicky ošetřena). Pokud používáte starý způsob, navečer luštěninu propláchněte vodou a namočte ji do nádoby se studenou nebo vlažnou vodou. Nechte je přes noc ve vodě ponořené, tím se tzv. aktivují. Nádobu umístěte do místnosti s pokojovou teplotou kolem 20 stupňů a nepokládejte ji na přímé sluneční světlo, ideální je umístit ji např. do sklepa. Zhruba po 12 hodinách se semena propláchnou vodou a položí do prázdné misky, už je ale nezaléváme vodou. K započetí procesu klíčení totiž postačí pouhá vlhkost a nasátá tekutina uvnitř semen. Pak už stačí jen dvakrát až třikrát za den misku se semeny propláchnout vodou a vodu vždy slévat, aby působila jen vlhkost. Tím také zabráníme vzniku plísní a bakteriálnímu rozkladu.